Тони Чеймбърс: Стремим се да задаваме стандарти

1066

toniЕдна от най-провокативните презентации на конференцията на Belgrade Design Week направи главният редактор на сп. Wallpaper* Тони Чеймбърс. Той представи свой проект, с който изследва поведението на хората, докато гледат порно филми. Чеймбърс поема управлението на изданието, след като е бил негов арт директор в продължение на 4 години. От създаването си през 1996 г. Wallpaper* се налага като едно от най-влиятелните списания за дизайн, мода и лайфстайл. Малко медии могат да претендират, че са променили света, но Wallpaper* има основание да го направи. То създава, а не следва тенденциите. В момента печатното издание се разпространява в повече от 70 държави, а водеща роля за престижа му има именно Тони Чеймбърс.

Тази година темата на конференцията е „Скорост“. Как свързваш това понятие с твоята работа?
Тревожа се за скоростта, защото тя не винаги е положително нещо. По отношение на медиите, всичко се ускори прекалено много през последните 20 години. Това прави хората по-небрежни при взимането на решения, защото знаят, че винаги могат да ги променят. Благодарение на компютрите и технологиите те мислят по-малко, а това е опасно. Дизайнерите правят макетите на страниците много бързо. Избират опция 1, опция 2… и губят критичността си. Бих шамаросал всеки дизайнер, който не си е подготвил макета предварително. Нямам предвид да го скицира, но трябва да има ясна представа как ще изглежда, преди да започне. Така че скоростта може да бъде позитивна, но понякога и вредна.

Как изглежда списанието от гледната точка на неговите редактори?
Нямаме манифест, а по-скоро философия. Списанието е посветено на онова, което определя високото качество на живота ни – мебели, мода, архитектура, интериорен дизайн, храни, напитки, транспорт… Стремим се да задаваме стандарти. Wallpaper* е елитарно списание и ние не се срамуваме от това, а напротив – такава е целта ни.

Какъв е екипът, който стои зад Wallpaper*?
Невероятно пристрастен към списанието и работата, която върши. Мисля, че именно в това се крие силата на Wallpaper*. Екипът приема всичко много лично. Тях ги боли, когато не успеят да постигнат стандартите, които сами са задали. Всеки се опитва да направи най-доброто в своята област и се бори, за да получи повече страници за него, а и имат отношение към оформлението им. Често се стига до творчески битки, което е много освежаващо. Страстта свързва всички. Те не са тук само заради заплатите или работното време, а защото обичат Wallpaper*. Те са много талантливи, опитни и с отличен естетически усет. Ако установя, че някой от екипа е тук само за парите или за да „убие време“, го уволнявам веднага, защото списанието заслужава много повече.

Колко човека работят в списанието?
Около 40 са в Лондон, но имаме и кореспонденти по цял свят, които ни захранват с идеи, материали, тенденции.

Вие сте една голяма машина…
Голяма машина, която беше изградена за 13 години. Затова е и много трудно Wallpaper* да бъде копирано. Хората опитват, но не осъзнават колко много време, усилия и пари са необходими за създаването на тези страници. Нашите сътрудници ни стимулират с много идеи, но истинската работа е в редакцията, където се селектира само най-доброто. Лесно е да публикуваме всичко, но умението да редактираш личи не от това какво пускаш в списанието, а какво отказваш. Имаме толкова много материали, че можем да отпечатваме по 10 издания на месец, но само едно определено количество заслужава да бъде на нашите страници.

Wallpaper* има много силна онлайн версия. Съдържанието й различно ли е от това на печатното издание?
Да, сайтът има собствено съдържание. Често там доразвиваме идеи, които са ни хрумнали в списанието, но голямата част от статиите са оригинални. Решението да не дублираме съдържанието е доста мъдро, в противен случай ще се получи нещо като канибализъм. Вестниците допуснаха огромна грешка, като пуснаха съдържанието си безплатно в онлайн пространството. Пълна лудост! Сега съжаляват.