Валери Маринов: Fimera Design би работилa без осигурен бюджет върху подлезите

925

valeriСлед като кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че подлезите при гара Подуяне и на бул. България при жк Борово ще бъдат ремонтирани с пари ЕС, решихме да попитаме водещите български дизайнери за тяхната гледна точка относно визията на подлезите в столицата. Първи застава Валери Маринов от Fimera Design.

Кой е най-големия недостатък на софийските подлези?
Мръсни са и неуредени. Не са направени с мисълта за човека. Не са свежи по никакъв начин, да не говорим, че няма никакъв дизайн в тях.

Как трябва да бъдат реновирани за да станат приятно място за гражданите?
Първото нещо, което трябва да се направи е поне да станат безопасни, защото по-голяма част от тях са не само разкъртени, грозни и в ужасно състояние, но и опасни. Трябва да се създадат условия те да могат да бъдат ползвани от инвалиди. Общините по райони трябва да съставят план и стратегия за тях, която да включва и частни инвеститори за обновяването им, за да се наберат по-лесно средства и да се управляват след това подходящо. Може дори и под формата на отдаване на концесия. Общината трябва да предостави един качествен продукт на рекламодателите, за да имат желание да използват те пространството на подлезите за рекламиране. Приходите от подобна дейност пък ще възстановят инвестициите за ремонта. Това са според мен двата начина за решение на ситуацията.

Би ли се заела Fimera Design с подобна реконструкция и срещу какъв бюджет?
Веднага бихме се заели. Това е супер предизвикателство и много интересен проект. Съгласни сме да работим и без бюджет върху подобен проект, защото това е една социална активност и ние ще бъдем щастливи, ако можем да подарим подобен проект и да допринесем за оправяне на градската ни среда. Стига да знаем, че някой наистина ще го реализира и ще стане хубаво. Сигурен съм, че не само ние, а голяма част от студията ще го направят също.

Много блогородно. А как би коментирал подлезите около новите молове?
Нямам наблюдения. Очудих се, че инвеститорите на Serdika Center не са инвестирали в изграждането на подлези около мола или поне в пешеходен мост над булеварда. Според мен общината е трябвало да ги задължи в изграждането на нещо подобно, защото в момента там е “ад под небето”, което предизвиква много проблеми с трафика. В големите страни се правят подобни неща.