Владо Карамазов: ценител съм на марковия дизайн

1240

vladoВладимир Карамазов няма нужда от представяне. След като поредния сезон на театралната сцена на Народния театър отива към заслужена ваканция, Владо отново стяга износените куфари за неизвестна екзотична дестинация, готов да оцелява в новите епизоди на Survivor. Разговаряме с него за приключенията, телевизията, дома му и за това, колко е хубаво да си някъде далече от София отвреме-навреме…

Това лято предстои пореден сезон в Survivor. Знам, че не можеш да ми издадеш къде ще се проведе, но кажи ми къде би искал да снимаш Survivor?
Survivor има 19 локации по света. България снима на най-евтините места. Бих искал да снимам в Палау – верига от острови в Микронезия.

Кои са любимите ти предавания и театрални постановки?
Гледам почти всичко, което се играе в тетрите. Ако гледам телевизия тя не е българска, а Discovery и NG, защото от тях мога да науча нещо, а българските са само за губене на време. Българите не се интересуват от това да научат нещо, а само от клюки. Колкото по-черно е нещо, толкова повече се вълнуват – просто сме ужасна нация. Затова продуцентите правят предаванията такива, за да могат да се продават.

Познаваш ли български дизайнери и архитекти?
Евтим Милошев е в тези среди, завършил е ВИАС и благодарение на него познавам някои от тях.

Интериорни дизайнери, при промени в дома или уповаване на собствен вкус?
Направих си наскоро ремонт на апартамента сам без да ползвам никакви дизайнери. Получи се точно, както съм си го представял и това за мен е голям успех, въпреки че си скъсах нервите. Интериорният дизайн за мен е изкуство и дизайнерът, който го прави държи на неща, които често се разминават с очакванията на клиента, което води до един непрестанен спор. В момента съм доста зает за такива неща.

Смяташ ли, че трябва да има намеса от страна на клиента?
Трябва, защото това не е хотелска стая, а твоят дом. Обичам сам да избирам мебелите си, защото виждам, че има голямо разнообразие. Отделих над половин година, докато си намеря мебелите, които ми харесват. Обиколил съм всички магазини, а за Евтим това е пълна ненормалщина – той влезе в новия си дом подреден “по конец” от дизайнерите.

Интересуваш ли се от дизайн и архитектура, от списания за интериорен дизайн? Любим проект, които си виждал в тях?
Ако си купувам изобщо някакви списания, то това са всички интериорни. Къщата на един банкер на три етажа в Бояна.

Какви са разбиранията ти за модерен дом?
Причислявам интериорния дизайн към изкуствата, защото като всяко едно изкуство всичко е относително. Разбирам, че изчистените пространства и минимализма са тенденции и те ми харесват на снимка, но в такъв дом не бих живял. Имах идеи за всяко едно нещо в мезонета, който си купих. Не мога да кажа, че моя апартамент е направен по някаква мода. Имам приятелка, която е сценограф и която ми е повлияла, защото в нейният дом са събрани предмети от цял свят и там има приключенски дух и аз си казах, че искам същото. Всичко да е обединено, но да няма точно определен стил.

Линия или стил, на която си привърженик и поддържаш в интериора си?
Стремял съм се така да направя нещата вкъщи, че да са удобни. Харесвам екзотичния стил. Естествени материали, дърво, смоли – ето с това исках да изпълня интериора. Не исках да има някакъв долен ламинат.

На какви мебели и обзавеждане залагаш обикновено?
Ценител съм марковия дизайн, мебели и техника. Има дизайнери, от които като видиш нещо и погледа ти остава там. Има едни филипински дизайнери, които много харесвам. Търсел съм почти всеки един мебел от стола до лампата по отделно и за тях съм дал много пари. Винаги съм си падал по марките и съм се водел от тези неща. Много са малко магазините в България, на които можеш да разчиташ, че мебелите му няма да са внесени от Китай и ще са оригинални.

Сподели ми за интересно интериорно решение, което си постигнал вкъщи.
Понеже живея в мезонет, една от стените е висока около 5 метра и аз я направих цялата от тухли. Върху тях поставих голям изчистен часовник като в лондонската гара. Под него монтирах фенер. Във Филипините видях препариран гарван и когато се върнах тук, започнах да търся гарван, който поставих над този фенер.

Как би изглеждал домът на мечтите ти?
Аристократично. В Русия – огромен апартамент с 5-метрови тавани в Москва на “Арбатская”.

Живееш в София. Коментирай местния градски “климат”?
Ад. Нещастни хора сме, че живеем в този град. Дори в най-мизерните градове, в които съм бил по света като Делхи и Джейпур виждам, че градът е решен по някаква логика – дори и целият да е намазан в розово. София е една сивотия и разни “лепнати” петна по нея. Сякаш да се оправи изгледа на града е последна грижа на управляващите. Имам впечатления и от другите балкански столици и защо винаги ние трябва да сме най-зле, просто не знам. Как може те да го направят, а ние да не можем? Според мен, единственото място, където хората и туристите се снимат е пред Народния театър.