Най-добрият (re)DESIGN на мебели

1183

Ако се интересувате от интериорен дизайн, непременно сте срещали думички като recycle, reclaiming, reuse… Една-единствена представка създаде цяло ново явление в света дизайна – трансформиране на добре познати неща от ежедневието в атрактивни мебели, осветителни тела и аксесоари. Редизайнът е новата мания на дизайнерите, а вдъхновението им блика от кашони, велосипедни гуми, бутилки и всякакви други обикновени на пръв поглед предмети. Представяме ви селекция на резултата – едни от най-необикновените мебели!

виртуозът
ragКогато говорим за (re)Design, спокойно може да короноваме като най-eмблематичен представител холандеца Тейо Реми (Tejo Remy). Най-популярните му модели Rag Chair, Chest of Drawers – You Can’t Lay Down Your Memory, Milk Bottle Lamp преобръщат представата за старо и ново и откриват един нов хоризонт пред цяло поколение дизайнери. You Can’t Lay Down Your Memory е част от постоянната изложба в Museum of Modern Art в Ню Йорк и цената му е $28,000. “В последно време всеки говори за green design. Аз обаче съм повече заинтригуван от това как работи паметта. Как мога да създам свой собствен рай с нещо, което вече съществува. Това е система, която тренира мозъка. Взимате си къща и там колекционирате всички по-малки или по-големи точки в паметта си. Трябва да преизмислите всичко отново. Това е един огромен свят на изкуството. И това говори колко луд е всъщност пазарът” – разказва Реми.

стол без… стол
Nobody Chair е на Борис Берлин и Пол Кристиансен от студио Komplot за Hay. Столът е произведен чрез термично пресиране на пластмасови бутилки от сода и минерална вода. Столът е без рамка. “Тапицерията е тази, която по принцип създава външния вид на стола. Нашата “тапицерия” обаче е без стол под нея. Покритието е празно, “дрехата” е запомнила очертанието на стола и е запазила формата му, – разказва Борис Берлин. – Бяхме водени от интереса ни към “моноблоковете” – обекти, създадени от един хомогенен материал, без отделни части, от метафоричния характер на “облечените” столове. А защо решихме да използваме рециклирани материали? Това е нещо съвсем естествено днес. Жалко е, че не е било така преди 30 години” – допълва Берлин.

coca cola. make it real
A LA LATA е дело на колумбийския дизайнер Карлос Алберто Монтана Хойос Столът е изработен от 1739 алуминиеви капачки на кутийки Coca Cola. В превод от испански a la lata означава да правиш нещо спонтанно, с много енергия и ентусиазъм. Столът е изработен ръчно, а идеятa е заимствана от традиционно майсторство на изработване на продукти в Латинска Америка. “С интерпретацията на традиционни изкуства в Колумбия и Латинска Америка ние изразяваме нашата идентичност, позитивен портрет на страната, която да покажем на света” – разказва Хойос. Столът е комфортен, функционален и ергономичен. Формата е вдъхновена от традиционната пейка и хамак. A LA LATA може да се почиства лесно, като се мие с вода и сапун.

рециклиране – не точно!
Шкафът One Day Paper Waste е създаден от рециклирана хартия, по дизайн на Йенс Прает за Droog Design. “Огромният офис боклук, купищата ненужни документи, които се изхвърлят ежедневно, ме шокират. Реших да използвам тези боклуци по необичаен начин, като ги превърна в полезен продукт. Да им дам нов статут – разказва Прает. – Изпитвам силна страст към материалите. Комбинирам старо с ново. Това е опорната точка на моя дизайн.”

need for speed
Мебели от автомобилни гуми?! Звучи шокиращо, но е факт. Идеята е на Нир Охайон. “Вдъхновението ми дойде преди няколко години в Израел. Дизайнерите там правеха много евтини столове и ги продаваха за по-малко от сто долара. Идеята беше да се купуват мебели направо от дизайнерите и те да не са скъпи. Това беше и основата, върху която стъпих, за да създам тази серия” – разказва Охайон. Столовете и масите са изработени от напомпани вътрешни автомобилни гуми, разчупени в различни форми. Структурата е метална.

между лондон и африка
Явно в Лoндон редизайнът е в своя апогей, защото следващото предложение идва също оттам. Двата стола Inkuku и Ishongololo са дело на младия дизайнер Райън Франк. За изработката им той използва стара традиционна африканска техника. Продуктите са направени от изхвърлени пластмасови отпадъци, в случая – от найлонови торбички и рециклиран алуминий за рамката. Резултатът е наистина впечатляващ. Ето една идея как да оползотворим ненужните неща, които ежедневно изхвърляме от вкъщи!

мадам, но вие сте напълняла!
Madam Rubens е резултат от едно гениално хрумване на младия холандски дизайнер Франк Уилямс. Моделът е изработен от нагънат матрак, разположен върху крака с барокова форма. “Madam Rubens е закръглена и изискана дама – разказва Франк Уилямс, – а аз избрах за нея “екстремен” грим. “Тялото” на модела е разположено върху секси антични крака, които са с различна форма при всеки отделен модел. Madam Rubens е наистина уникална дама!”. Столът се предлага в черно, бяло, яркозелено, яркочервено, яркожълто. Благодарение на меката материя, столът е изключително удобен.