Още откачени постели!

1175

Вече ви показахме някои от най-щурите легла в света, но списъкът далеч не се изчерпва с тях – откаченият дизайн винаги е на почит. Причините са безброй – от ексцентричност до прагматична нужда от пространство, от скука до фанатично вманиачаване по филм, предмет или цвят, фактът си е факт – светът е луд по лудите легла. Така де, нали в спалнята можем да бъдем себе си!

нека сънят да бъде с теб!
mileniumЩеше да е абсурдно, ако десетилетната треска по Междузвездни войни не беше вдъхновила някой и друг матрак. За да го оценим обаче ни трябват малко знания за сагата на Лукас и, не, това, че си спомняте едно дребно зелено извънземно, което говори наопаки, не е достатъчно. Не става дума и за тежкото дишане на Дарт Вейдър. Millennium Mattress e креватна интерпретация на кораба на Хан Соло, Millennium Falcon, „създаден да минава Кеселския път за по-малко от 12 парсека“, както се хвали младият Харисън Форд. Е, това легло явно е създадено, за да проспиш сладко, сладко пътуване дори през цялата Галактика.

птиците
Много „нестандартни“ легла с формата на зинала паст я на акула, я на динозавър, заляха пазара в Щатите, по странно съвпадение винаги малко след някоя премиера на филм на Спилбърг. Никой от онези модели обаче не предизвиква паниката, която изпълва човек при вида на този креват в образа на зловеща птица. Облите форми, неутралните цветове и позлатеният клюн подсказват, че не това е търсеният ефект. Но тези крака… Може би и това легло следва гореспоменатата мода, само че вместо Спилбърг пунтира Хичкок.

въпрос на предназначение
Покрай приключенията на Тезей и минотавъра, гръцката митология разказва и легендата за Прокруст, разбойник, който карал пътниците да лягат в специално легло. Ако им било прекалено дълго, той ги разтягал докато ложето им пасне. Е, добре, че Прокруст не е виждал ролoкостър, защото въпросният уред за мъчение щеше да се вие с метри, подобно на това творение. Да си го имаш вкъщи обаче сигурно е страхотно, макар и не особено мотивиращо – можеш да се търкаляш от единия до другия край цял ден!

закони на отблъскването
Ето какво значело силата да бъде с теб – това “летящо” легло се носи над земята благодарение на магнитните сили. Датският архитект Йан Йаап Руийсенаарс се вдъхновява не от приключенията на семейство Скайуокър, а от мистериозния монолит в култовия „2001: A Space Odyssey“ на Стенли Кубрик от 1968 г. Моделът прилича на обикновена черна платформа, но разработката му отнема шест години. Вградени в пода и леглото магнити се отблъскват и го карат да “лети”. За да е безопасно и да сте сигурни, че няма да се превърне внезапно в летящ/сгромолясващ се килим, са добавени тънки стоманени кабели, които го задържат в една позиция. “Без значение къде живееш, архитектурата е подчинена на гравитацията. Замислих се дали е възможно да създадеш сграда или мебел, при които друга сила да е водеща,” казва дизайнерът. Mожете да си закупите Floating Bed за 1.2 млн. евро, но само ако някой ваш сънародник не се е сдобил вече с него, защото производителите обещават ексклузивност – на държава се пада едно-единствено летящо легло.

up in the air
Вградените легла са добър избор при ограничено пространство и домове с едно общо помещение, но колко място спестяват всъщност, ако не искате да местите половината обзавеждане, за да опънете постелята? В случая на BedUp, по дизайн на студио Décadrages, спестявате цели четири квадрата! Всеки, който се е смествал с двама-трима съквартиранти в двустаен апартамент знае, че това си е направо златна мина. През деня BedUp се превръща в таван. Съществува и опция за вградено скрито осветление. Вечерта леглото се спуска, подобно на асансьор, до зададено предварително ниво. Това позволява да не местите мебелите, за да му намерите място.