Топ 7 мебели-комикси

1377

Въпреки развитието на 3D киното и въпреки че компютърните игри отдавна откъснаха почитателите на X-men, Spiderman, всички останали “man” и няколко “woman”-супергерои от страниците на комиксите и ги запратиха във виртуална реалност, населена още от God of War и Transformers, рисуваните истории си остават уникална изобразителна форма. Доказателство за това е, че не един дизайнер предпочете именно тази арт-заемка, за да направи мебелите си по-интригуващи. Вижте селекцията ни най-добри мебели, “принтирани” с комикси.

барокови комикси
giacomoЕдна от фирмите, залагащи на “избягали” от страниците комикси, е Creazioni. Ефектът тук е още по-драматичен, заради класическата форма на моделите. Креслото Giacomo (сн.1) е решено в необарокова естетика с подобаващо “романтичен” комикс върху облегалката. Интересна е комбинацията от черното на столовете Fiammetta (горе) и ярките цветове на комиксовия принт.

в нова светлина
Ruga Design пренасят идеята на още по-впечатляващо ниво и “напечатват” комикс върху полилея си Barokko Juber (сн.2). Моделът е с метална структура и барокова форма, едната страна е решена в златно, а другата е изрисувана.

мащабно
Друга компания, която разчита на рисувани акценти, за да разчупи стандартната визия на класическите форми, е английската Jimmie Martin. Тук обаче комиксът е в уголемен мащаб, което превръща арт претенцията в реализирана заявка за индивидуалност (сн.3).

tribute
Има комикси и комикси. Първата асоциация със сигурност са вече споменатите истории за супергерои, но истинските фенове свързват това изкуство с Гуидо Грепакс – италиански художник, известен с еротичните си комикси. В негова памет Opus Interiors създадоха серия мебели от МДФ и алуминий, с лакирана повърхност и покрити с рисунките му. Моделите са посветени на Валентина – най-популярния персонаж на Грепакс от 1960 г. Тя е млада фотографка, известна с хедонистичния си начин на живот, светло руса коса, модерна кола и бисексуални наклонности.

художествен римейк
Ако има компания, от която очакваме всякакви вариации на откачения дизайн, това edra. Skykiss на Франческо Бинфаре е рисувана интерпретация на добре познатия модел Flap, при който сгъваемите облегалки изчезват напълно. Неслучайно предложението за “комиксов” мебел идва именно от Бинфаре, познат като дизайнерът художник.

новото поколение
Когато търсиш нещо ново, свежо и неограничено от каквито и да било рамки, няма по-добър и логичен избор, от някой млад, неопитен, но вдъхновен дизайнер. Това правят и от италианската компания Elica, като организират конкурс за дизайн за млади дизайнери и студенти. Част от предложенията са за дизайн на абсорбатора им Just 1. Резултатът? Просто невероятен!

исторически акцент
И да не забравяме завършващия щрих – изкуството, в чистата му форма. И тук откриваме заемки от света на рисуваните романи. Паната с комикси Rip Kirby на словенците Forsberg Form реализират нова концепция за “скулптури за стена”. Серията “разказва” за популярния агент от 60-те Рип Кирби, чрез сцени от историята му, публикувана в американски вестник през 1963 г.