Голата истина с Фабио Новембре

1200

fabioФабио Новембре. Архитект, който иска „да не му личи“, и дизайнер, който се опитва „да работи малко“. От 28-мата си годишнина прави само, каквото му харесва. Популярен, защото не се уморява да занимава хората със себе си. Мисли. Живее. Провокира. „Аз съм абсолютно нетипичен архитект. Никога не изхождам от съображения за функционалност. Не правя компромиси“, откровен е Фабио. Eто голата истина за него…
приятелство
Не създавайте приятелсво с архитекти, те са ужасно затворени. Половината от виталността ми се дължи на моите приятели, на хората с които разговарям, на хората с които се смея и споделям живота: музиканти, фотографи, модни дизайнери, механици, продавачи на плодове – хора, които не говорят по цял ден за пространство или за други архитекти.
архитектура
Архитектурата е като жена – винаги съм си представял архитектурата като женско тяло, затова толкова обичам това, което правя. Както и любовта. Тя е последното вярно средство за общуване без посредници.
символизъм
Символът на моята работа – това е купидон с лазерен пистолет. Само любовта може да ни помогне да останем хора. Искам да обичам, докато умра. Любовта е вселенската енергия, с нейна помощ бие сърцето на света.
вдъхновение
Сблъсквал сьм се с впечатляващи фигури: Че Гевара, Фелини, Карло Молино… Искал съм да бъда всички едновременно и всеки един от тях. Но мога да съм само Фабио Новембре.
пространство
Когато мисля за мястото, аз го виждам вече създадено с всички детайли. Голямата ми страст към киното винаги е влияла върху усещането ми за пространство. Имам способността да измислям отсъствието.
дизайн
Хората говорят за дизайн. Аз – никога. Аз говоря за живота. Родих се, за да правя това.
Работите ми са огледала на живота ми.
мозайка
Любима ми е стъклената мозайка, защото вярвам, че стъклото е перфектната метафора на нашата западна култура. Ако се наблюдава внимателно съклената мозайка, може да забележите, че елементите са еднакви, но и различни, всяко стъкло носи своята лична индивидуалност. Не ви ли напомня за човешкия свят?