Лодка от пластмасови бутилки прекоси Тихия океaн

1288

plastikiNew York Times нарече Plastiki “Писмо в 12 000 бутилки,” използвайки играта на думи, за да обобщи уникално постижение – 60-метровият катамаран, направен от 12 500 използвани бутилки, успешно предаде посланието си, че отговорното използване на ресурси е възможно, стига да има желание. Plastiki, който на пръв поглед прилича на бутафория, не само отплава от Сан Франциско, но осъществи първоначално планирания си маршрут до Сидни и акостира там на 26 юли. Статистиката за пътешествието е 8000 морски мили и 128 дни в Тихия океан.

за материята
Замърсяването на водните пространства се причинява главно от изхвърлени пластмасови изделия (60 – 80%). На сайта си Adventure Ecology резюмират ситуацията така – Plastiki е бил в открито море в продължение на 3240 часа, през които 8 100 000 пластмасови бутилки са били употребени само в САЩ. Целта на експедицията бе да демонстрира как отпадъчните материали могат да се използват като ценен ресурс. Бутилките, от които е изработен катамарана, осигуряват 68% от неговата плаваемост. Мачтата е от рециклирана алуминиева напоителна тръба, платното е ръчноизработено от рециклирана полиетиленова материя, а използваното лепило е органично – смес от кашу и захарна тръстика. Plastiki разчита главно на възобновяеми източници на енергия, като соларни панели, вятърни турбини, колелета-генератори; дъждовната вода се събира, а урината се рециклира с преносима система и се превръща в питейна вода. Дизайнът на катамарана му позволява да плава само по посока на вятъра, но заради широката си странична част понякога се отклонява встрани.

приключенската екология
Идеята за Plastiki хрумва преди четири години на Adventure Ecology, организация “даваща гласност на социални и екологични проблеми с иновативни реализируеми проекти”. Създател на Adventure Ecology е Дейвид де Ротшилд, наследник на известната фамилия финансово невъзпрепятствани британски банкери, страстен еколог и капитан на Plastiki. Вдъхновение той черпи от пътешествието на Тур Хейердал в Тихия океан с дървения сал Kon-Tiki през 1947 г. Внукът на Хейердал, Олав, също е част от екипажа на Ротшилд.