Обзавеждане на банята

605

Банята е едно от най-използваните помещения във всеки дом. Колкото и да  подценяваме нейното значение, поставяйки другите стаи в дома си на преден план, нейното изграждане и обзавеждане е от не по-малко значение.

Най-добре е да планирате обзавеждането на банята още преди да е напълно готова. Това ще ви даде възможност да изградите водопроводната и ел. инсталации, в зависимост от това къде искате да поставите осветлението и санитарните уреди, като: мивка, вана, душ кабина, седало и др., за да не се съобразявате в последствие с подредбата, която може да бъде в пълен разрез с вижданията ви за идеално изглеждаща баня.

Цветовете на плочките могат да променят визуално едно малко санитарно помещение. Избирайки фаянс и теракота в светли тонове ще придадете на банята по-просторен вид, както и ако фаянсът бъде налепен хоризонтално. Вертикално подредените плочки биха направили стените видимо по-високи.

Когато преградните стени са изцяло от гипсокартон трябва да се предвиди как по-надеждно да се закрепят някои санитарни уреди, като мивка или конзолно (стенно) седало. Това може да се осъществи, чрез специални конструкции за вграждане в гипсокартонова стена или като я подсилите, влагайки някои допълнителни профили в нея.

Електрическата инсталация в една баня е от особено значение. Не бива да се забравя, че тя трябва да има дефектно токова защита.

И последно, но не по важност: преди да свържете към канализацията всички смесители и санитарни уреди не забравяйте да почистите основно инсталациите от боклуци и строителни материали, които биха могли да ги запушат и да ги направят неизползваеми, същевременно нанасяйки непоправими щети на красивата ви нова баня.