Обзавеждане на детската стая

540

Децата са може би най-важните членове на едно семейство или поне тези, за които се полагат най-много грижи и това е съвсем в реда на нещата. Днес повечето семейства имат по едно, максимум две деца и това дава възможност за тях да се избере най-доброто, включително когато се обзавежда един дом.

По-малките жилища не позволяват голямо разточителство на обитаема площ и за детска стая почти не може да се мисли, освен ако нямаме затворена тераса, която да превърнем в детски кът или спалня. В по-големите, обаче това е възможно и много родители започват планиране и обзавеждане на стаята на своя малчуган още преди да са се нанесли в жилището или още преди той да се  е родил ако жилището вече е на лице.

Най-важното, което трябва да се вземе предвид е изложението на детската стая. Тя трябва да бъде светла, топла и уютна, като вентилацията в нея е от особена важност. В големите градове и най-вече в пренаселените квартали замърсяването на въздуха е ужасяващо и достъпът до чист въздух за детето по време на сън и игра е от първа необходимост.

Безопасността на детето в неговата стая е най-важното условие, когато обзавеждате неговата стая. Разбира се, че цветовете в нея ще бъдат пъстри, а стаята пълна с играчки и дори пригодена с кът за игра. Това, което не бива да допускате, обаче са високи мебели, от които детето да скача, остри ръбове, в които да се удря или твърд под, който може да бъде опасен при всяко падане на детето.