Обзавеждане на ресторанти

407

Ресторантският бизнес продължава да се радва на успех. Въпреки икономическата криза, в градовете се отварят не само нови кафенета и барове, но и ресторанти. Всеки собственик се стреми да привлече клиентите с нещо по-оригинално и да създаде уникална атмосфера, така че да се открои от своите конкуренти.

Успехът на ресторантския бизнес се влияе от много фактори – нивото на обслужване, кухнята, менюто, цените, местоположението и т.н., но без съмнение първото впечатление на посетителите се прави на базата на интериора. Мебелите се явяват „визитната картичка“ на вашия ресторант и до голяма степен определят дали даден клиент ще посети отново заведението ви.

Мебелите могат да бъдат вносни или местно производство, да са изработени от пластмаса или от дърво, да са евтини, скъпи или да са изработени по поръчка. Днес съществува голямо разнообразие от цветове, стилове и дизайн. Елитните мебели обикновено са в класически стил.

Ресторантът се отличава от заведението за бързо хранене по това, че в него клиентите не само се хранят, но и прекарват приятно. Ето защо е важно в ресторанта човек да се чувства комфортно, за да прекара в него повече време. Това предполага, че мебелите трябва да са удобни и ергономични.

Необходимо е масите и столовете да са съобразени с вътрешното пространство. Ако заведението е в класически стил, препоръчително е използването на мебели от дърво. Чудесна идея може да бъде да се следва стилът от края на XIX век. Но ако предпочитате съвременния стил, на-добре е да се ориентирате към мебелите от пластмаса и метал.

Много собственици на ресторанти избират меката мебел. Те обаче трябва да имат предвид, че е добре да заложат на удобството, но е нужно да се съобразят и с устойчивостта на мебелите на замърсяване и възможността за лесното им почистване. Меката мебел от качествена изкуствена кожа съчетава изящество и елегантност, като в същото време се поддържа лесно. Тя се харесва на клиентите и изглежда солидна. Въпреки всичко обаче, преди да пристъпите към закупуването на мебелите за обзавеждането на вашия ресторант, най-добре е да се консултирате със специалисти.