Почистване на замърсена кухня

673

Ако попитаме жените, дали обичат чистотата, навярно всяка една от тях ще отговори положително. Но също така знаем, че поддържането на дома чист, изисква доста усилия, особено когато става въпрос за кухнята.

Ежедневно домакините се сблъскват с безброй причинители на замърсяване у дома: прах, петна, неприятна миризма

Но в кухнята този списък продължава със засъхнали мазнини във фурната и следи от разлята, или загоряла храна върху котлоните.

Готвенето се превръща в досаден ангажимент, когато дойде ред и на чистенето в кухнята. Когато не само готварската печка има нужда от основно почистване, а и замърсените плотове, хладилника, микровълновата, мивката, прозорците, подът…

Неприятен е и моментът, когато дойде ред и на основното пренареждане на кухненските шкафове.

Това са най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват жените в кухнята:

 

 • Как да почистим готварската печка

За да се справим по-бързо с почистването на силно замърсена фурна, можем да използваме универсален обезмаслител. По този начин ще избегнем изморителното и продължително търкане.
Можем да премахнем мръсотията, използвайки влажна пемза, лимонов сок или сода за хляб, разтворена във вода.

Котлоните можем да почистим, използвайки същите средства, описани по-горе.

В случай, че решите да използвате специален препарат за почистване на замърсени фурни и котлони, е важно да прочетете преди това упътването на опаковката. Някои от препаратите, които се използват в домакинството, са агресивни не само към мръсотията, но и към кожата ни или притежават токсична миризма, дразнеща дихателните пътища. Затова е добре , когато опираме до „вълшебните почистващи еликсири” да го правим слагайки ръкавици  и на отворен прозорец  в помещението.

 

 •  Как да поддържаме кухненските плотове чисти

Вярно е, че бактериите са навсякъде около нас, но кухнята е мястото, където те се развиват най-добре. Там е топло и изобилства от храна, а те се развиват в храната.

Кухненския плот  е мястото, на което поставяме всичко, което консумираме, затова е важно да се забърсва и дезинфекцира редовно. Също е необходимо да се подсушава добре след това, тъй като влагата е идеална среда за вредните бактерии.

Друго нещо, на което не всеки обръща внимание е чистотата на гъбата и кърпите, с които забърсваме.  Важно е всеки ден да подменяме кухненските кърпи, с които забърсваме, а мръсните да избираме на най-малко 60 градуса.

Гъбата, след максимум седемдневна употреба е хубаво да се изхвърля и подменя с нова.

В случаите, когато разлеем нещо по плота, трябва да го почистим веднага. По този начин се предотвратява натрупването на петна.

Храната трябва да се прибира в хладилника, особено млечните и местните продукти.
За да предотвратим на хладилника да „поеме” от миризмата на храните, които съдържаме в него, можем да използваме стреч фолио.

Преди и след всяко готвене, плотът е необходимо да  се почиства с препарат и изплаква добре, за да не остава част от химическия препарат там и да се смеси с храната ни.

За наше удобство е добре да държим всички препарати под ръка, за да сме максимално ефективни и да реагираме моментално, след като има нужда от почистване.

Кухненската ролка е едно наистина разумно решение, тъй като след употреба се изхвърля и не се налага да я дезинфекцираме, както при гъбата и кърпата (след употреба).

Ако някой от семейството ни страда от алергия или е чувствителен към употребата на препарати, то в кухнята имаме достъп до едни от най-добрите и ефикасни средства за екологично почистване и дезинфекция – оцет, сода за хляб, лимонов сок…

Смес от оцет и вода почиства идеално, а няколко капки лимонов сок придават  нужната  свежест. Ако трябва някое упорито петно да се изтърка, то содата върши чудесна работа, а ако наслагването е голямо, абразивната сила на готварската сол ще се справи безотказно.

 

 • Как да почистим мивката и да премахнем неприятната миризма идваща от сифона

Ще ви предложим 3 екологични начина, за нейното почистване, без употребата на препарати:

 • – Навлажняваме повърхността на мивката и я покриваме с малко сода за хляб.

– С помощта на четка за зъби можем да почистим трудно достъпните места и всички фуги около мивката.

– Изплакваме и при необходимост повтаряме процеса след няколко дни.

 •  – Изсипваме 2 чаени чаши кубчета лед върху сифона и 1 чаена чаша едра сол върху тях.

– Пускаме студена вода и я оставяме да се излива върху тях за няколко секунди.

– След това просто изчакваме ледът да се разтопи от само себе си. Заедно с него ще изчезнат и всички натрупвания по канала.

 • – Разрязваме един лимон на няколко парчета.

– С едно от тях изтриваме старателно мивката и смесителя.

– Останалите слагаме върху сифона, притискаме ги и изчакваме да действат около 20 минути.

– После оставяме водата да се излива върху тях, докато изплакваме мивката. Това ще почисти канала добре и ще допринесе за приятната миризма на цялата кухня.

 

 • Как да почистим микровълновата фурна

Микровълновата е един от най-полезните кухненски уреди, който ни спестява време в приготвянето или претоплянето на храна.

Но също, както повечето уреди в кухнята, има нужда от почистване.

Често се случва  яденето в нея да пръсне и да омажи стените й , или да олеем, докато слагаме или изваждаме храната от микровълновата. В бързината, обаче не забърсваме веднага или просто забравяме, а мръсотията засъхва и се натрупва.

В такива случаи можем да изберем някои от трите екологични варианта за нейното почистване:

 • Почистване с оцет

–         Напълваме  до половината с вода купя, подходяща за микровълнова печка.

–         Добавяме  1 с.л. оцет.

–         Слагаме я във фурната и я настройваме за 5 минути.

Този процес цели да улесни премахването на натрупаните мазнини.

–         Изваждаме купата и почистваме стените с навлажнена кърпа, а чинията на микровълновата измиваме старателно в мивката.

 • Почистване с лимон

–         Разрязваме един лимон на две.

–         Поставяме в микровълновата двете половини, надолу с разрязаната част.

–         Добавяме  1 с.л. вода.

–         Пускаме фурната на една минута.

–         След това забърсваме стените

 • Почистване с веро

–         Напълваме една купа с хладка вода.

–         Добавяме толкова веро, колкото преценим за достатъчно.

–         Настройваме микровълновата за 1 минута или на толкова, колкото трябва, за  да започне да излиза пара.

–         Изваждаме купата и вземаме гъба за миене на чинии.

–         Намокряме я и забърсваме отвътре стените на фурната.

–         Ако преценим, може да добавим хлебна сода.

–         След като приключим с почистването, оставяме фурната отворена за известно време.

И запомнете, че най-лесно се чисти непосредствено след употреба.

 

 • Как да почистим пода

Готвенето винаги крие „риска” да окапем или яденето да пръсне, докато го приготвяме.

Освен че най-често замърсени са готварската печка и плотовете, подът нерядко, също се оказва, че има нужда да се почисти.

След като сме отделили необходимото време и усилия да се справим с мръсотията по готварските електроуреди, остава да почистим и пода, за финал на мисията „чиста кухня”.

Ако настилката е теракота или гранитогрес, кофа с изсипан във водата оцет или препарат предназначен за тази повърхност, и парцал, биха свършили чудесна работа.

По магазините има богат избор от препарати за подови настилки. Голяма част от тях се рекламират и по телевизията. Богат е изборът не само от марките, предлагащи почистващи продукти, а и от техния аромат. Много домакини се спират на свежестта на лимон, а други предпочитат свежестта на цветя. На кой ще се спрете – решавате вие.

Чистотата  е важна за всички помещения, особено що се касае до кухнята, защото освен че чистота е красива, тя е и здравословна.