С какво да започнем интериорния дизайн?

522

С идеи. Безусловно, когато формирате образа на вашия интериор, трябва да помислите помещението да е изпълнено с въздух, да е добре осветлено и оптимално подредено. Мебелите не трябва да пречат или да възпрепятстват, цветовете – да не развалят настроението, нито да създават впечатление за монотонност. Много от собствениците предпочитат да приложат смели дизайнерски идеи, вместо да разчитат на собствените си възможности, защото практическите съвети никога не са достатъчни.

Що се отнася до създаването на дизайна, това не е проста работа, тъй като интериорът трябва да бъде хармоничен в детайли и като цяло. В търсенето на добро дизайнерско решение не съществува рецепта. Няма строго определено правило дали първо трябва да се направят стените и пода, а след това да се запълни с детайли останалото пространство. Може да се каже, че основните акценти в интериора създават една идея и добре оформен образ на пространството. На тази основа се създава плана за изпълнението на последващите ремонтни работи. Основното е разработването на дизайнерския проект, а след това на всички детайли. Този подход дава динамика и нови акценти на всяко помещение.

Разбира се дизайнерската идея трябва да се основава на ергономичните принципи, да осигурява удобното и функционално използване на помещенията. Доброто пространствено решение в интериора често се характеризира с фразата „много въздух“. Определено основните компоненти на успешния дизайнерски проект са идея, образ динамика, ергономия и добри пространствени разрешения.

Всяко помещение може да се превърне във визуално и малко, неудобно и неуютно, ако са нарушени визуалните пропорции. Ето защо е изключително важно как ще бъдат разположени мебелите. Не на последно място при търсенето на идеи трябва да се отчетат и предпочитанията на собственика. Често обаче се случва те да са несъвместими с изискванията и характеристиките на жилищата, поради което водят до практически неразрешими проблеми.