Съвременните пицарии

573

Откриването на пицария е самостоятелна дейност, при която в заведението основно се предлагат различни видове пица, но могат да присъстват и други хранителни продукти – обикновено пържени или печени. Наред с традициoнната пицария, заведенията могат да бъдат друг тип, например ресторант-пицарии.

Интериорът на пицарията може да бъде създаден по различен начин, но все пак трудно ще намерите аристократичен интериор в този вид заведения. Най-често те са скромни, но добре планирани и функционални. Обикновено заведенията от този тип са разделени на няколко зони – централна зала и допълнителни помещения. Напоследък обаче пицариите като че ли променят своята идентичност и все по-често започват да наподобяват малките многофункционални ресторанти. Оказва се, че работят предимно около обяд и вечер, дори в по-късните часове. За разлика от ресторантите обаче те са по-икономични.

Много важни са дизайнерските решения при създаване на интериора на пицарията, защото без подходяща атмосфера, дори и най-добрата пица не би привлякла клиенти. Ето защо пред архитектурния дизайнер стои не леката задача да направи мястото оригинално, съобразявайки се с наличното пространство и с разполагаемия бюджет. Мнозина считат, че пицарията е едно от заведенията, които могат да се обзаведат с максимално свобода и е един вид „оазис за творчеството“. Пицарията обаче трябва да има концепция и да е израз на личността и предприемаческите желания на собственика.