Стил в дизайна на помещенията

470

Основната задача на дизайнера е да разработи интериора на помещенията според индивидуалните особености на човека, който живее в него. Независимо какъв е домът – къща или апартамент, за човекът, който живее в него, той трябва да бъде единственото и неповторимо място на Земята, в което винаги да се чувства удобно и уютно, и винаги да може да се оттегли в него и да се чувства спокойно, тъй като домът му е направен по неговия вкус.

Ако сте решили да обновите вашия дом или искате да го направите по-удобен и съобразен с вашите желания и нужди, имайте предвид, че домът трябва да отговаря на вашите желания и на вашия характер, тъй като това е мястото, където почива не само тялото, но и душата.

В съответствие с характера на собственика на апартамента и с неговите навици, външният вид на жилището е главното условие за разработването на стила. То може да бъде в строго съответствие с някои установени в архитектурата направления, но не е необходимо. Стилът може да бъде и смесен, което означава, че в интериора може да се съчетаят класическият гръко-римски стил, а едновременно с това да има мебели и някои елементи със съвременен дизайн. Важното е, отделните елементи на интериора да са подходящи и да са в хармония с околното пространство, както и да подчертават индивидуалността на собственика.

Възможността на смесване на стилове днес се превърна в необходимост и това се отнася особен за онези, които живеят в апартамент, а семейството е съставено от няколко души: съпруг и съпруга, деца, баби и дядовци. Всеки от тях може да има свои собствени вкусове, но в същото време всеки от членовете на семейството трябва да има свое пространство в апартамента и да се чувства комфортно. Но наред с това апартаментът не трябва да изглежда безвкусно, а да има стил.

За това е необходимо да намерите такова решение, в което да бъде зачетена волята на всички членове на семейството, а това се явява пряка отговорност на проектанта. Възможно е например, обзавеждането на апартамента да се направи изцяло в традицията на минимализма, но в отделните стаи да се включат отделни елементи, подчертаващи индивидуалността на конкретния обитател. Ако стаята е предназначена за младеж, който се увлича по модните тенденции в музиката и в изкуството, може да се наблегне на аудио-визуална техника в ултра модерен стил, а ако стаята е предназначена за възрастните членове на семейството, добре е да изберете мебели, които изглеждат малко по-антично.