Столовете в театъра – основни характеристики и изисквания

490

Почитателите на театралното изкуство знаят колко е важно човек да се разположи удобно, за да се наслади на представлението. Красивите, удобни и функционални столове имат важна роля, за да може зрителят да получи положителни емоции не само от играта на актьорите, но и атмосферата в залата. Ето защо столовете в театъра трябва да отговарят на няколко изисквания:

На първо място те трябва да са удобни и да отговарят на определени изисквания за ширина и дълбочина. За предпочитане е да са меки и тапицирани, което ги прави приятни не само на вид, но и при допир. Желателно е да имат подлакътници, а може да са снабдени дори с поставки за напитки, което създава още по-топла атмосфера.

Изискването за функционалност никога не е губило своята актуалност по отношение на местата в театъра. Столовете в залата могат да са сгъваеми или с фиксирана седалка, която е монтирана на пода. За децата могат да бъдат използване столове, със специален механизъм за сгъване и за регулиране на височината на седалката.

За да отговарят на изискването за естетичност, столовете в залите трябва да са в хармония с интериора. Декорирането им обикновено се прави чрез тапициране с различни тъкани, например микрофибър, което позволява те да се съхранят за по-дълго време и да бъдат почиствани лесно. Често подлакътниците са направени от дърво (букът е идеален материал за тази цел).

Към столовете, използвани в театъра, има изискване за надеждност и
дълготрайност, тъй като те не се сменят всяка година. Ако се наложи
да се сменят, обикновено се извършва подмяна само на меката им
част, която се демонтира и заменя. Не на последно място трябва да се посочи изискването за безопасност. Театърът се посещава от голям брой хора, така че столовете трябва да са устойчиви и издържливи, но и да не са с остри ъгли, които могат да причинят наранявания.