Тайните на съвременната кухня

625

Модерната кухня със сигурност е удобна и да създава уют и топлина. Обикновено повечето хора се стремят да съчетаят в кухнята две привидно противоположни „посоки“ – високите технологии и ретро стила. Разбира се някои предпочитат кухнята им да бъде в стил хай-тек, но да я съчетаят с пластмасови и метални повърхности за кухненско обзавеждане.

Създаването на нежен и в известна степен „селски“ стил е привлекателно, но модерното оборудване на кухнята често изисква специални индивидуални решения. Атмосферата, създадена от маса и столове (или алтернативното решение с ъглов диван), може да подчертае индивидуалността на домакините. Кухнята може да бъде разделена на две зони – място за готвене и за хранене, но в същото време двете области трябва да се припокриват помежду си.

Когато мислим за дизайна на съвременната кухня, не трябва да смесваме понятието „модерна кухня“ с „модерен дизайн“, защото става въпрос за различни неща. За съвременна се счита кухнята, собствениците на която използват дизайнерски проекти според настоящата мода и адаптират помещението към изискванията на съвременността. Особено надеждни и качествени са немските кухни, която успяват деликатно да подчертаят индивидуалността на собственика. Водещият принцип трябва да бъде този, че кухнята трябва да бъде модерна и да отговаря на изискванията за функционалност. И колкото по-голяма сдържаност проявявате при закупуване на домакинските уреди и мебелите за кухнята, толкова по-просторна ще изглежда тя.

От подовите настилки можете да се спрете на дървото, защото дървените подове винаги са на мода. От средата на XX век широка популярност придоби линолеумът, като се предлагат различни модели и дори се изработват специално според желанието на собствениците. Друг вариант е използването на плочки, които можете да поставите шахматно. Благодарение на редуване на черно-бели (или друга комбинация) плочки в кухнята, пространственото оформление може да се направи в съвременен стил.

През 50-те години битовата техника се появява масово в домовете на 1950-те години. Но днес, в космическата ера, повечето хора се опитват да са в крак с технологическия напредък. Така че съвременното приготвяне на храната изисква малко време и е значително опростено, защото мнозина използват готови продукти или консервирани храни, които могат да бъдат закупени във всеки супермаркет. Това също трябва да се вземе предвид при проектирането на модерната кухня, тъй като днес се отделя много по-малко време за готвене.