Акустичен комфорт с Rigitone Air

1140

2-RigitoneОткакто свят светува съществуват и звукът, и шумът. Един от пионерите в борбата с последния е Англия, която още през далечната 1960 година приема Закон за неговото понижаване, а десет години по-късно учредява и Комитет за борба с него. Забележете: учредява го министърът на строителството, след което държавата отпуска огромни средства за звукоизолация на домовете, които са в близост до пътища и разни други източници на шум над допустимите норми. Солидни средства от хазната са заделени и за безшумен обществен транспорт, като след изобретяването на безшумния авиационен двигател RB-211… компанията Rolls-Royce Limited фалира, бидейки национализирана.

… по света, а у нас?
Ще звучи като изтъркана плоча да си говорим за низкото качество на строителството у нас. За това, че чуваме свадите на съседите отляво, тоалетното казанче на съседите отгоре или работещия телевизор на тези отдясно. Все пак темата е акустичен комфорт. Факт е, че шумът понижава нормалната активност на човека и ужасно ни пречи, но има места, където това е от огромно значение. Сещате ли се? Хотелски лобита, производствени цехове, конферентни и изложбени зали, заведения за обществено хранене…

речта е сребро, тишината-злато
Британска поговорка. Строителните продукти на “Ригипс – България” дават възможност за цялостно вътрешно оформление и изолиране на сгради, като Rigitone е една от търговските им марки високо качествени перфорирани пана за тавани със звукопоглъщащи свойства, произведени от екологично безвреден материал – гипс.
Паната Rigitone Air се монтират без видими фуги, което позволява изграждането на едроплощни тавани с високи естетически качества, а проектанатите могат да избират от ширака гама пана с разнообразни перфорации.

дизайн + акустика
Най-важните фактори при избора на конкретно акустично пано Rigitone са архитектурния дизайн на помещението, който зависи от типа на перфорацията и акустичните качества на тавана. Звукопоглъщащите качества на тавана се определят от процентното съотношение на площа на перфорацията към общата площ на тавана, а също така от дълбочината на въздушната междина между паната и бетонната плоча.

по-чист въздух
Плоскостите Rigitone Air имат и въздухо-пречистващо действие, постигнато чрез интелигентна комбинация от активни съставки, съдържащи естествени минерали. Новата активна силикатна смес осигурява ефективно и постоянно пречистване на въздуха във вътрешни помещения от вредни вещества. Ефектът от действието на минералите е независим от дневната светлина и на практика неограничен. Дори боядисването на паната с емулсионни бои не ограничава тяхното пречистващо действие.
Е на това англичаните му викат “Enjoy the silence…”.