Саморазливни a.k.a. Décorативни подове от Булхим

1399

artpodoveКогато се приберем в нашия дом след тежък ден, искаме да се откъснем от проблемите на ежедневието. Организацията на пространственото оформление, мебелите, детайлите и цветовете, се определя не само от архитектите, но и от самите стопани. Стените ни обграждат отвсякъде, те разделят пространството, определят за всеки индивидуални места, където може да се отделим или да сме заедно. Цветовете на стените, материалите от които са направени, до голяма степен определят емоционалния ни заряд и настроението на всеки един от нас. За разлика от стените, подовете създават стабилност, те са като мостовете, които свързват два бряга. Подът ни свързва, осигурява ни свободното движение в пространството на жилището и ако е изпълнен артистично, може да въздейства емоционално толкова, колкото и стените.

епоксидна смола or полиуретанов лак
Благодарение на съвременните материали от епоксидни смоли и полиуретанови лакове, всяко помещение в жилището – от кухнята и хола до баните и килера, може да се направи не само интересно и уникално, но и много функционално. На практика, изборът на материал за саморазливен под, цветове и картини е неограничен. Предпочитанията се определят от усета за естетика, хармонията с другите цветове на стените и изобщо от цялостната концепция за интериора.

класика
Белият под – вечната класика, модерна днес и утре. Еластичен, който може да се полага над подово отопление, изключително хигиеничен, под, който лесно се поддържа и създава чувство за дълбочина и безкрай. Правилно подбраната мебелировка, създава допълнително измерение на дълбочина и стил. А защо не да направим и банята или джакузито бяло? Дълбочина, пространство и чистота – това най-често характеризира белия цвят.

art
Артистичните натури, хората с чувство за естетика или просто тези, които обичат нестандартното, могат да освободят въображението си не само с класическите цветове – бяло, черно или всякакъв друг едноцветен под. Епоксидните смоли, полиуретанови лакове с различни добавки и изпълнени по специална технология, могат не само да ви очароват, но и да бъдете уникални – уникални в идеята и изпълнението. Ако обичате синьото и имате идeя за море и дълбочина, или за небесен простор, защо да не изберете такъв под, който отговаря на вашите чувства. Или ще изберете други цветове и тонове? Обичате закачливостта, шегата, не сте загубили детското в себе си и искате пода да е като приказка? Може да рисувате, да използвате фантазията – вашата или на художник декоратора. Ако трябва да хидроизолирате външна тераса, с епоксидните смоли също могат да се получат интересни и красиви решения. Банята, може да се окаже помещението, с което може да експериментирате и да получите една нова, неподозирана визия за пространство и мечти.

fункционално
Когато говорим за функционалност, трябва да имаме предвид времето за нанасяне на епоксидните смоли и полиуретанови лакове. Всеки слой се полага за 1 ден заедно със съхненето. Така, за под, на който трябва да се поставят три слоя, времето за нанасяне и изсъхване е точно 3 дни. И това е за подове от няколко квадратни метра до 100-200 м2. Друго предимство на такива подове е, че могат да се нанасят на почти всякаква основа – бетон, мозайка, гранитогрес, фаянс, OSB дървесни плоскости и др. Винаги основата трябва да е идеално равна, смолите не компенсират и не изравняват основата, без ронеща се повърхност, прах, мазнини и влага. Препоръчва се особено при бетон и мозайки да се направи шлайфане с подходящи машини. На теракотата и фаянса предварително трябва да се остеме глазурата – механично или с химически препарати. Едва ли има други такива покрития, които осигуряват толкова много предимства пред останалите настилки и не само създават усещане за красота и хигиена, но и самите те предават неподозирана визия на пространството и улесняват поддръжката на пода.