OLED тапети или краят на лампите

1312
oled-tapetiСлед 10 години традиционните светлинни източници могат да бъдат заменени с тапети, излъчващи светлина. Група британски изследователи разработват особен вид материали, които започват да светят, след като през тях е премине електричен заряд. По този начин, след като на стените се нанесе специално покритие, базирано на OLED, стаята се осветява в светлина подобна на слънчевата. На пръв поглед започнатата от тях идея звучи доста нетрадиционно, но британският правителствен фонд Carbon Trust е толкова заинтригуван от идеята, че финансира проекта LOMOX с $ 720 000.


oled
Химическото покритие ще може да бъде закупено заедно със специални тапети или да бъде нанесено директно на стената. На системата са и необходими само 3–5V, затова новите британски стени ще се захранват със слънчеви или обикновени батерии.
В основата на технологията се намира OLED (Organic Light Emitting Diodes или OLED –органични светлоизлъчващи диоди). Очаква се, че след няколко години използвайки тази технология, ще се произвеждат много телевизори, плейъри, мобилни телефони и др., а някои  компании дори вече са пуснали първите си продукти базирани на OLED. Във връзка с това, че пластовете, от които са изградени OLED могат да се огъват, те лесно могат да бъдат закрепени на стена.


lomox
Изпълнителният директор на компанията Кен Лейси смята, че неговите изобретения ще излязат на пазара най-много след 2 години. За сега органичните диоди са прекалено скъпи, имат кратък живот и все още са трудни за интегриране в големи екрани. От LOMOX се опитват да премахнат тези недостатъци, например те представят иновацията във вид на екран за презентация, който както преди презентацията, така и след нея може да остане сгънат.


апетити
Тапетите произведени от OLED трябва да са 2-3 пъти по-ефективни от днешните енергоспестяващи лампи. По думите на директора по иновации в Carbon Trust Марк Уилямсн, осветителните тела изхвърлят голямо количество въглерод по време на експлоатацията им, органичните диоди трябва да поправят тази ситуацията. Нека да напомним, че миналата година Sony направи презентация на OLED-дисплей, който има дебелина колкото монета и е с 40% по-ниско енергопотребление от LCD със същата големина. Носят се слухове, че Apple има намерение в следващото поколение на iPhone и iPod да използват технологията OLED.