Инверторни климатици

1069

Когато купуваме климатици, имаме възможност да избираме между обикновени и инверторни. Цената на инверторните е доста по-висока, но те притежават качества, които ги правят много изгодна инвестиция във времето. Инверторните климатици са с много по-нисък разход на електроенергия и служат по-дълго време от обикновените. Народът отдавна го е казал – най-евтиното излиза най-скъпо. Това важи в пълна сила при покупката на климатици.

И все пак, каква е разликата. За да разберем какви са преимуществата на инверторните климатици, трябва да знаем как работят обикновените. Компресорът на обикновеният климатик работи с постоянна мощност. При достигане на зададената температура, той се изключва. Когато датчикът му отчете, че температурата в помещението се е променила, той отново се включва на пълна мощност. Така климатикът се включва и изключва многократно през цялото време. Недостатъкът на тази система е, че се получават резки температурни разлики. Другият недостатък е повишеният разход на електроенергия на този тип климатици, който идва от честото включване и спиране на компресора. Освен това този принцип на работа води до по-бърза амортизация на уреда и той се поврежда много по-често.

Тези проблеми са решени при инверторните климатици. Инверторът е електронно устройство, което позволява плавно да се регулира мощността на компресора. При включване, климатикът започва да работи с максимална мощност, за да достигне по-бързо зададената температура. При достигане на желаните градуси, инверторните климатици не се изключват, а снижават мощността на компресора дотолкова, колкото да се поддържа температурата на едно и също ниво и отново я увеличават, ако се наложи.

Благодарение на този принцип на работа, инверторните климатици работят с ниска мощност и съответно шумят много по-малко. Те излъчват едва доловим постоянен шум, а обикновените климатици издават рязък шум при всяко включване и изключване, което дразни много, особено по време на сън и почивка. По-ниската мощност, използвана от инверторните климатици, хаби много по-малко електроенергия, което е особено важно при постоянно нарастващите цени на тока.

Без значение, дали ще отоплявате или охлаждате помещението, инверторните климатици ще се справят много добре и в двете ситуации. Те бързо достигат желаната температура и после я поддържат равномерна постоянно. Това е особено важно в помещения с по-специално предназначение като детски стаи, работни кабинети и болнични помещения.

Благодарение на инверторните климатици в световен мащаб се икономисват около 25% електроенергия годишно. Затова инверторните климатици превзеха пазарите и изместиха обикновените. С течение на времето производствената им цена спадна и сега инверторния тип климатици са много достъпни и вече всяко домакинство може да си ги позволи.