Климатици – лукс или необходимост

1281

Животът на хората се променя все по-динамично с всяка изминала година. Климатът поднася непрекъснати изненади, повечето от които неприятни. В такива условия единствените уреди, който могат да ни спасят от адска жега и смразяващ студ, са различните модели климатици.

Доскоро считани за скъп лукс, сега вече климатиците заливат пазара с все по-нови и евтини модели. За наш късмет техниката непрекъснато поевтинява, без това да се отразява на качествата й.

За да се борят с нарастващата конкуренция на пазара с климатици, производителите влагат все повече екстри в своите продукти. Едно от нещата, които клиентите никога не пренебрегват е енергийният клас на уреда. Естествено, всеки търси най-икономичните и ефективни климатици, за да намали сметките си за ток.

Един от триковете, които продавачите предлагат за намаляване на енергия, е да се закупи климатик по-мощен отколкото изисква помещението. Така уредът по-лесно се справя с отоплението и охлаждането на помещението.

Новите модели климатици предлагат по-добро филтриране на въздуха и пречистване от прах и други замърсявания. Това е особено важно за затворени помещения, в които се помещават много хора, а не се проветрява редовно. Все пак, климатикът върти един и същ въздух с часове и ако няма функция за филтриране, хората в помещението са застрашени от алергии и респираторни заболявания.

От доста време някои модели климатици предлагат озониране на въздуха като регулират влажността му. Важна функция, която е желателно да притежава климатика, е да се само изсушава от натрупаната във вътрешността му влага, за да се предотврати появата на мухъл в него. Освен мухъл, върху влагата се натрупват прах и мъхове, което впоследствие води до лоша миризма в помещенията.

Много често монтираните в офиси и домове климатици се ползват само с основните им функции за отопление и охлаждане. Голяма част от функциите им остават неизползваеми, защото повечето хора не си правят труда да прочетат инструкциите или ги е страх, че ще повредят климатика. Така те се лишават от удобства, които ще направят пребиваването им в помещенията с климатици много комфортен.

Една от функциите, които много малко хора използват, е таймера – възможността да зададат час, в който климатика да се включи или изключи. Така, отивайки в офиса, всички климатици вече ще работят, а вечер ще се изключат сами. По същия начин, прибирайки се вкъщи, ще бъдат посрещнати от приятна температура.

Друга пренебрегвана функция е въртенето на въздуха. В такъв режим климатикът не охлажда и не отоплява, а само върти въздуха в помещението, което размесва топлия въздух от горната му част с по-хладния под него и така температурата става равномерна.

Непрекъснато се разработват нови модели климатици, които предлагат все по-усъвършенствани функции за максимален комфорт на потребителите. От нас се иска просто да прочетем инструкциите и да извлечем максимума от своя климатик.