Конвектори – по-дълго или късо тяло?

1434

Както навярно сте забелязали на пазара на конвектори, освен вида на нагревателния елемент и термостата, се наблюдават и диверсификация на различните печки по отношение на дължината на тяхното тяло. Има серии отоплителните тела, които са съвсем компактни и въпреки това с големи мощности, както и други конвектори, които  да речем имат два пъти по-голяма дължина и аналогична мощност.  Интересно, нали?

Тези особености, различните дължини на телата на разнообразните конвектори, няма за цел да придава разнообразие или пък да се харчат повече материали за отоплително тяло с същата мощност. Идеята е съвсем просто – колкото по-дълги са вашите конвектори, толкова по-голяма е тяхната топлоотдаваща площ. А това има значение, нали? Например една духалка с мощност 2000W и подобна на вид конвекторна печка с размери 170 х 40 см, разликата е очевидна.

Разбира се, за да работят оптимално вашите конвектори, най-важното е да има така наречения “ефект на комина”, т.е. има специфични пропорции, които засягат височината и дължината му. Другото е, че с тяхната дължина не може да се прекалява, защото няма да има място, където да се поставят.

Именно затова по-качествените серии конвектори са обикновено до 2KW, защото ако се спази пропорционалното нарастване на тяхната дължина спрямо мощността им – ще станат прекалено дълги, да кажем 2,5 метра, рядко има такива подходящи стени за техния монтаж. А и защо е необходимо, просто можете да инсталирате повече конвектори на няколко места – така ще имате необходимото ви отопление, от няколко източника.

Понякога нямаме възможност да използваме оптималната серия ( най-дългата, с най-добър коефициент – височина/дължина/мощност ), просто, защото няма място да се сложат конвектори с такава дължина. Тогава разбира се няма проблем да се използват печки с по-компактни тела – топлината, която те отдават ще е същата, просто ще хабят малко повече ток.

Не винаги имаме възможност да се възползваме максимално от моделите конвектори на даден производител, причините са най-често от финансово естество. Именно поради  това, повечето производители имат обикновено продукти, които са златната среда – конвекторни печки, които има добри характеристики по отношение на дължината на тялото, вид на термостата, както и нагревателя и в същото време цената им е доста по-ниска от тьй наречения лидер на марката.