Какво представляват шапките за комини

2065

шапка за коминЗащо са необходими шапките за комини?

Има хора, които знаят какво представляват, но не знаят точно на кое се казва шапки за комини. Коминът е може би най-необходимото съоръжение в една сграда, особено когато тя се отоплява на твърдо гориво. Неговата функция е да отвежда дима и газовете, отделени при горенето в атмосферата, като запази жилищните помещения чисти и приятно топли. Работата на комина е много отговорна, поради което той трябва винаги да бъде в отлично състояние. Един разрушен или затлачен от сажди комин ще доведе до връщане на дима във вътрешността на жилището, което е както неприятно, така и много опасно.

Тъй като отворът на комина е изложен на различни атмосферни влияния, в него могат да попаднат дъждовни или снежни води, които да разрушат вътрешната му мазилка и по този начин да го запушат и саботират неговата работа. Разликите между атмосферната температура и тази във вътрешността на комина през зимата предизвикват кондензация, която води до полепването на нагар, който също може драстично да стесни отвора и да затрудни извеждането на дима.

Към тези причини можем да прибавим и силния вятър, който в комбинация с ниското атмосферно налягане отново връща дима обратно във вътрешността на сградата. Всички тези явления могат да нарушат перфектната работа на комина, ако той не притежава специална защита, каквато можем да забележим върху комините на повечето сгради – тази защита се нарича шапка.

Какви видове шапки за комини има?

Общо взето видът на шапките варира, според предпочитанията и възможностите на собствениците на самите сградите. Най-често се използват ламаринени профили, като тяхната форма обикновено е избрана от самия клиент. Съвременните шапки за комини се изготвят от висококачествена поцинкована ламарина или такава с полиестерно покритие. Ламаринените шапки са едни от най-евтините, което е и причина за масовата им употреба.

Друг вид коминни шапки са тези, изработени от цимент. Те са вероятно и най-атрактивният вид, но са значително по-тежки от металните модели. В случай, че коминът е по-слаб, те не са подходящ избор, тъй като могат да го натоварят допълнително и да спомогнат за неговото разрушаване.

Днес се предлага голямо разнообразие от коминни шапки. За по-взискателните клиенти, шапката може да се проектира и изработи по желание. Тя може да бъде въртящ се модел, изработен от вечния и супер устойчив метал – инокс или пък да представлява циментова основа с наклон, върху която, впоследствие са наредени керемиди.

Как ще изглежда коминът ви след поставянето на шапка зависи изцяло от вас, но по-важно е, как ще функционира той през студените месеци, когато започнете да се отоплявате. Няма как да не забележите разликата след монтирането на шапката, защото коминът ще осигурява идеална тяга, няма да връща пушека при силен вятър и няма да чувате повече неприятния тътен, при всяко по-силно въздушно течение.