Смяна на керемиди – защо и как

1544

смяна на керемидиЗащо се стига до смяна на керемидите на покрива?

Покривите на много жилищни, административни и обществени сгради у нас все още са покрити с керамични или циментови керемиди. Макар и смятани за доста здрави и устойчиви материали, керамиката и циментът имат сравнително кратък експлоатационен живот. Изложени постоянно на силното слънце, проливни дъждове и заледявания през зимата, керемидите понякога се пропукват и деформират. В такива ситуации логичното решение е да се свържете с фирма за смяна на керемиди.

Дори и най-незабележимата пукнатина в керемидата за кратко време ще доведе до сериозен теч под въздействието на неблагоприятни атмосферни условия, който ще проникне в подпокривното пространство, а от там и до вътрешните помещения в сградата. Тези незабележими, а понякога и напълно видими пукнатини са основната причина за смяна на покривните керемиди. Ако досега не Ви се е случвало да се сблъсквате с този проблем, то вероятно вече търсите отговорите на най-основни въпроси.

Кога да подменим повредените керемиди?

В случай, че течът не е сериозен и можете да изчакате известно време го направете ако сезонът е дъждовен. Все пак не е особено желателно да балансирате върху скосен и мокър покрив. Най-добрите условия за подмяна на повредени керемиди са сухото и не особено горещо време, когато покривът няма да е мокър и опасен или твърде горещ за извършване на каквато и да е ремонтна дейност.

Как се подменят счупени керемиди?

Много е важно да знаете със сигурност къде се намира мястото на теча, в случай че ще подмените само няколко от керамичните плочи. Най-доброто решение, когато не сте експерт е да се обърнете към такъв, за да сте сигурни, че се сменяват правилните керемиди. Много от собствениците на къщи и стопански постройки се заемат сами с тази задача, за да открият, че тя съвсем не е толкова проста, колкото изглежда на пръв поглед.

Когато състоянието на покрива е толкова сериозно, че трябва да се подменят керемидите на цяла отсечка от конструкцията или абсолютно всички керемиди, задачата се усложнява значително, защото в този случай непременно ще се наложи и обмазване на капаците на билата, пренареждане на дървената конструкция, а понякога и цялостна подмяна на улуците и дори измазване на комините.

Кой трябва да подмени счупените керемиди?

Ако Вашият покрив е сравнително полегат и разположен на не много голяма височина, спокойно можете да експериментирате и да се правите на домашен майстор. Когато, обаче покривът е висок и скосен не е желателно да рискувате живота и здравето си, заемайки се с нещо, в което нямате никакъв опит и познания.

У нас има достатъчно строителни бригади и фирми, специализирани в ремонт на покриви. Свържете се с някоя от добрите и поверете на нея тази не особено лека задача. Цената, която ще платите за професионална услуга ще Ви се възстанови многократно, тъй като няма хабите скъп материал, монтирайки го некачествено и непрофесионално.