Важни факти за мълниезащитата

1463

мълниезащитаМълниезащитата у дома може да се изгради много бързо и на наистина добра цена с помощта на подходящите професионалисти. Ако попаднете на хора с опит и умения, а такива можете да откриете във всеки по-голям град, те ще направят дома ви защитен на 100% и за вас тази грижа на практика вече няма да съществува.

Изграждането на мълниезащитната инсталация…

Типично по български, тук мнозина не са склонни да се доверят на професионализма на фирмите за мълниезащита, които имат опит и умения в областта, но това често пъти може да струва доста скъпо. Изграждането на високо ефективна мълниезащита има за цел да защити вас и вашето семейство, както и да предпази собствеността ви от непредвидимостта на природата.

Какво представлява системата за мълниезащита?

Системата за мълниезащита по своята същност не е сложно съоръжение, но нейната важност е изключителна, а за да бъде ефикасна няма място за допускане на грешки. Много е важно всички елементи да бъдат свързани един с друг до съвършенство.

Необходимо е да има метален елемент със съответната форма, който да поема мълнията. Този метален елемент, който най-често наподобява щанга, се свързва с подходящи кабели, които от своя страна са покрити с нужната изолация. Тези кабели имат за цел да поемат мълнията и да ѝ осигурят отходен път, който да я отведе под земята на безопасно място.

Ефикасна ли е старата мълнизащитна система?

Независимо дали мълниезащитата е от по-ново или по-старо поколение, ако бъде добре изградена, ако е в изправност и ако се поддържа правилно, тя може да бъде изключително ефикасна и да направи домовете ни надеждни и сигурни места за живеене. Проблемът при по-старите инсталации произлиза от това, че евентуално във времето могат да възникнат неизправности, които от своя страна да причинят сериозни неприятности ако не се отстранят на време.

Профилактиката

При мълниезащитата профилактиката играе много важна роля. Препоръчително е периодично да викате у дома си фирма, която да инспектира системата. Това може и да ви звучи малко прекалено, но ще ви подсигури защита от евентуално възникнали неизправности по инсталацията.

Задължително направете подобна проверка ако и ако сте купили или наследили стара къща или вила, която е строена в миналото. При тези сгради много често инсталациите са твърде стари или дори понякога има нередности в самия начин, по който са строени.

Какво може да стане при липса на надеждна мълниезащита?

При некачествено изработена мълниезащита може да се стигне до пожари, разрушения и човешки жертви, в зависимост от това какви са неизправностите по веригата. Ето защо е много важно за функционирането на цялата мълниезащитна система да се погрижи специалист, който да гарантира, че тя е в пълна изправност.

Какви са рисковете при пълна липса на мълниезащита?

Пълната липса на мълниезащита е истинско бедствие, което може да причини много сериозни щети върху материалната база и върху здравето и живота на намиращите се в незащитената сграда. Пожари, разрушения и други подобни са само малка част от това, което може да се случи при липса на надеждна мълниезащита.

Как да предпазим себе си и как да си осигурим надеждна мълниезащита?

За да бъдем в безопасност има няколко прости, но много важни правила, които трябва да познаваме добре, защото човек никога не знае в каква ситуация ще се окаже. Тук влизат някои правила къде не бива да се ходи и какво не бива да се прави и човек знае правилата за безопасно поведение, то рисковете ще се сведат до минимум.

Кога сме изложени на най-висок риск от мълния?

Обикновено риск съществува винаги, но той е особено голям през топлите месеци от годината. За нашите ширини това е летният сезон, главно от май до септември. Разбира се, понякога гръмотевични бури могат да се появят дори и през зимата и ако това се случи трябва незабавно да се скриете.

Какво да направим ако сме навън по време на гръмотевична буря?

Ако се окажете на открито място по време на гръмотевична буря, най-доброто което можете да направите като мълниезащита е да влезете у дома си, в заведение, магазин или на друго място с надежден покрив. Това може да е и вашият автомобил. Забележете, че колата е надеждна защита само ако има покрив. Добре е освен това да затворите и прозорците.

Какво да направим ако сме на открито място и няма къде да се скрием?

Снишете се възможно най-ниско. Заемете позиция, която да ви държи възможно най-близо до земята, но и да има възможно най-малък контакт с нея. Лягането с цяло тяло на земята обаче НЕ е най-доброто решение, защото ако в близост падне мълния електричеството се разпространява наоколо в почвата и това може да е опасно.

Внимавайте с бетонените стени и конструкции!

Имайте предвид, че една малка незащитена бетонена конструкция може да бъде много опасно прикритие по време на буря и това определено не е най-добрата мълниезащита. В бетона има метална арматура, която може да позволи на електричеството да достигне навсякъде.