Интериорната врата може много да разкаже за собственика на жилището

1895

Психолозите твърдят, че интериорната врата може да бъде критерий за характера на човека, който я е избрал. Вратата съм спалнята на затворения човек е плътно затворена, а отвореният и общителен човек отваря всички врати в къщата си.

Интериорната врата издава не просто какъв е собстевникът, но и определя общия характер на цялото жилище. Даже най-изисканият дизайн, скрит зад стара врата, вече не е така завладяващ. Вкусът на собственикът личи дори в най-обикновените, привидно незабележими врати,  защото тяхната красота може да бъде подчертана с игра на светлината или чрез декоративни фрагменти в рамката и касата.

Едно от основните правила при избор на интериорни врати е да се подбират според подовата настилка. Ако на пода имате ламинат, слагайте врата от ПДФ в същата тоналност. Но ако е паркет, тогава дървото е задължително. При това не какво да е – трябва да бъде до един тон по-тъмно от шарката на дървеното подово покритие. Светли врати и тъмен под стоят не толкова изискано. Ако паркетът е с натрапчив или характерен цвят, по-добре изберете вратата според мебелите, които ще разположите в стаята, за да не се получи претоварване на сетивата със силни дървесни краски.

Задачата става сложна, когато трябва да се съчетаят много интериорни врати в едно помещение, например в коридор. Ако се съобразяваме само с предназначението на помещението, към което води вратата, рискуваме да създадем еклектично пространство без особени естетически достойнства. Внимателно трябва да се прецени съотношението между тяхната външна страна и стените на коридора. Добро решение е външната им страна да се облицова с огледало, това ще придаде и повече пространство в тесния коридор.