Какво представлява идеалната блиндирана входна врата?

2841

В последните години се повиши търсенето на блиндирани врати и това е валидно както за обществените сгради и бизнес помещения, така и за частните жилища. Днес повечето собственици на недвижими имоти предпочитат да поставят на входа сигурна и надеждна блиндирана входна врата, която да им създаде допълнително усещане за сигурност, вместо да рискуват с не толкова устойчивите на вандализъм и проникване с взлом бюджетни решения.

За хората, на които предстои покупка на такъв тип входна врата ще бъде от полза да се запознаят с основните характеристики, която един модел от този клас трябва да притежава. В търсене на идеалната врата, трябва да обърнете внимание на факторите, посочени в следващия материал. Тяхното наличие ви гарантира не само добра сделка, но и постигане на основните цели – сигурност, спокойствие и уют.

Ето част от важните характеристики:

Дебелина на крилото

Едни от най-сигурните блиндирани врати са с обща дебелина на крилото около 70 мм, като от тях поне 1.2 мм трябва да заема металният профил. 10 мм от покритието на крилото трябва да заема основното покритие, което най-често е MDF фрезован ламинат, имитиращ дървесина с различна разцветка.

Заключване

Най-важното изискване за една блиндирана врата е да осигурява най-сигурната защита срещу нежелано проникване. Това означава, че тя трябва да има поне две независими една от друга заключващи системи и скрита трета ключалка, тип резе. Бронировката на патроните е допълнителен плюс на една външна врата, защото тя пази бравата от разпробиване. Най-често се използва бронировка с вдлъбнати капачки.

Посока на отваряне

Много често, залисани в дребните детайли забравяме да обърнем внимание на най-същественото – посоката на отваряне на вратата. Според мерките за безопасност, вратата трябва да се отваря навън, но в случай, че това е неприложимо към вашия имот, крилото може да се отваря и навътре, като е важно да съобразите и посоката, в която ще се намират пантите, т.е. лява или дясна врата. Купувайки готов модел е важно да уточните тези детайли.

Шумо и топло изолация

Блиндираните врати трябва да защитават сградата или апартамента не само от крадци и вандали, но и от външните обстоятелства. Фактори като шум и ниски температури няма да бъдат проблем при вратите, притежаващи пълнеж от минерална вата. Изолационните свойства на вратата се подсилват от оптималния брой гумени уплътнения, монтирани на касата, като в някои случаи се поставя допълнително уплътнение и на крилото. Това,също така позволява леко и безшумно затваряне.

Шпионка

По съвременните стандарти за сигурност, видеодомофонните системи могат спокойно да заменят шпионките, но предвид вероятността домофонът да се повреди, винаги е добре да разполагате с още един начин, по който да разберете кой стои от другата страна на вратата. След като целта на блиндираната врата е да ви осигури защита, то възможността да виждате какво се случва пред вашия праг ще ви даде допълнително усещане за контрол над ситуацията.

Декорации

Разбира се, че идеалната блиндирана врата трябва да бъде красива. Вие сами определяте какво означава за вас думата красота, но определено можете да избирате между модели с релеф, декоративни орнаменти, обкови, сатенени аксесоари и различни цветови вариации. Съчетавайки стилово врата с интериора и фасадата, вие получавате не само сигурност и защита на вашата собственост, но възможност да впечатлите околните.