Тенденции при планирането на модерната кухня

589

За да използвате оптимално ценното пространство, трябва правилно да планирате кухнята. Необходимо е да разполагате с план. Ако се ориентирате към формата „триъгълник“, в центъра можете да поставите мивката, а печката и хладилника – в другите части на кухнята, за за да създадете „триъгълник“. Разстоянието между съставляващите триъгълника части трябва да е от 3 до 6 метра. За предпочитане е да поставите масата между мивката и печката. Такъв план е подходящ и за просторна стая, където кухненските мебели са разположени по протежение едната стена, а останалата част от пространството, е предназначено за готвене.

За квадратната кухня с малка площ най-подходящо е L-образното оформление. Оптималният размер на площта за U-образна подредба е от 1200 до 2800 мм, като размерът на стената не трябва да е по-малко от 2500 мм. Кухненското обзавеждане се разполага по три от стените и можете да получите удобен триъгълник за работа. За кухнята тип полуостров е подходяща почти всяка планировка, в която работната повърхност и шкафовете с мивка или печка се поставят в центъра под формата на полуострова. Оформлението „остров“ е подходящо само за по-големи помещения. „Островът“ често служи като маса и като работна повърхност или трапезария, тъй като те са обединени.

Модните дизайнери се стремят да направят кухните светли, удобни и практични. Ето някои от най-оригиналните решения:

1. Богати цветове
• Жълто – оказва положителен ефект върху храносмилането.
• Оранжево – източник на добро настроение.
• Виолетово – вдъхновение за кулинарни подвизи.
• Синьо – отпускащо
• Зелено – успокояващо

2. «Въздушната кухня»
Така наречените „островни кухни“, използващи леки опори, бързо получиха популярност и станаха бестселъри. За разлика от останалите кухни, те осигуряват допълнителна работна повърхност и място за хранене, като същевременно допълнително увеличават пространството в помещението.

3. Портативната кухня
Прогресивните дизайнери намериха начин да създадат кухни, в които портативната техника също намира своето място.

4. „Клубната“ кухня
Цветотерапията и приготвянето на любимите ви блюда могат да бъдат съвместими. Ако оборудвате помещението с „клубно“ осветление, можете да променяте цветовете според вашето желание и настроение. Този интериор може да бъде променян във всеки момент.

5. Ретро-кухнята
Ретро-дизайнът е актуален от десетилетия. Класическите мебели продължават да бъдат предпочитани от мнозина, а някои усповят добре да ги съчетаят с новите електроуреди.