Виенският стол

746

Появата на виенския стол датира още преди Средновековието. Смята се, че е бил изобретен в Древния Египет. Той обаче е бил толкова удобен и полезен, че бързо се е разпространил по целия свят.

Днес виенският стол е естествена и неотменна част от почти всеки интериор – кафене, ресторант, бар и едва ли може да се създаде обзавеждане, без неговото използване. Столовете са много важен елемент, който създава удобството на посетителите. С тяхна помощ заведенията създават своя индивидуален стил, атмосферата и своя образ. Именно поради тази причина на пазара съществува голямо разнообразие от столове в най-различни стилове и направления, както и във всички възможни цветове, форми и материали. Сред цялото това изобилие обаче се откроява едно понятие – „виенския стол“. Какво е толкова специалното при него?

Факт е, че още със своята поява, виенският стол се е асоциирал с трона и е бил носител на определен социален статус. В Древният Рим например, знатните особи са седели на пейки, а само владетелите са седели на специални столове. В Средните векове и през епохата на Възраждането тази мебел се е превърнала в задължителен елемент от интериора в домовете на знатните особи в Европа. В Русия например само Петър I и болярите са имали възможност да използват столове. Но постепенно ситуацията се е променила, тъй като са започнали да се появяват и шезлонгите, различните модели на които са позволявали не само да се седи, но да се заемат и по-удобни за тялото положения. След тях е дошъл редът и на дълбоките и меки кресла. Предназначението на столовете първоначално е било не толкова седенето на тях, колкото символизирането на разкоша.

Революцията в света на мебелите настъпва през средата на XIX век,
когато виенският майстор, работещ с червено дърво, Михаел Тонет
въвежда нова технология за производство на столове от извито
дърво и така става първият, който започва да произвежда мебели по
този метод. Методът на „огъване“ на дървото вече е намирал приложение при изработването на ски, шейни и бъчви, но не и при
производството на мебели. Предимството на новата технология е
била, че разходите по производството се понижавали значително.

От този момент нататък започва фабричното производство на столове и те получават масово разпространение. В култов се превръща моделът №14, който се е състоял от шест части и е съчетавал идеално простотата и изяществото. Именно този стол става първообраз и въплъщение на идеята за „виенския“ стол. Удобен, лек, ажурен, той е притежавал едно незаменимо свойство – да се вписва безпроблемно и едва ли не незабележимо във всеки интериор. Простотата на конструкцията му позволявала лесно и бързо да се сменят износените или счупените части. В същото направление е била създадена цяла серия от мебели – кресла, люлеещи се столове, маси, закачалки, пейки, дивани, табуретки и т.н.

И днес, също както преди векове, удивителното изобретение на виенския майстор се радва на огромна популярност. И в това няма нищо чудно, тъй като виенският стол е извън времето и модата. Скромен и непретенциозен, способен хармонично да се вписва във всякакъв интериор, лек и изящен, виенският стол създава неповторима топла атмосфера. Един от съвременните лидери в това направление е полската фирма «Fameg», предлагаща на достъпни цени богат избор от столове и кресла във виенски стил, които са изключително подходящи за всяко кафене и ресторант.