За модерната кухня

574

Много често кухнята изпълнява различни функции, а някои използват част от нея дори и за офис. Ето защо дизайнът й не е за подценяване. Както и останалите помещения в дома, така и тя трябва да отразява стила и индивидуалността на собственика.

Повечето от съвременните кухни са проектирани така, че да се превърнат в място за забавление и за отдих на членовете на семейството, а не само в място за готвене. В зависимост от това по какъв начин се интегрира с останалата част от жилището и според предназначението им кухните се разделят на модерни и на всекидневни, като разбира се съществуват много разновидности.

Съвременният дизайн на кухнята черпи идеите си от скандинавския (основно датския) стил – плоски шкафове, уреди от неръждаема стомана, палитра от черно и сребристо, с бели и черни акценти. Уредите и кухненските приспособления са изложени и само в много редки случаи са „скрити“. Възможно е кухнята да се направи и в стил „американска ферма“, което предполага създаването на специфичен „селски стил“.

Обикновено модерни кухни избират тези купувачи, които са в крак с времето, тъй като този стил е знак за съвременност. Специално място в модерния стил заемат високите технологии и за него е присъщо на широкото използване на стъкло и метал. Характерно за тези кухни е използването на съвременни материали (например емайлирано или покрити с пластмасово фолио и МДФ, алуминиеви профили с вложки, изработени от МДФ, стъкло или пластмаса). За дизайна са характерни простите форми и взискателните линии, както и липсата на декоративни елементи, стенните шкафове и електрическото задвижване. Често се използват етажните шкафове, като чекмеджета са широки и много често срещано е изобилието от вградена модерна технология.